tisdag 26 april 2011

redan i telefonen

får jag en dålig förnimelse som säger mig att det kommer bli svårt att hitta rätt. Svårt att hitta rätt förskola i den nya stad vi inom kort skall flytta till. Vi skall sätta sonen på 15timmars och idag ringde jag för 3e dagen för att försöka få tag i en person inom barnomsorgen. Efter diverse hänvisningar förlorade jag humöret och bad om att få tala med någon inom barnomsorgen oavsett distrikt eller position.
 Efter att ha fått tala med en kvinna som inte ens presenterade sig sa hon-vi har kö, jag skickar hem en köblankett.
Ja men tro fasen det att det är kö. Jag är inte mamma till kungabarnen liksom.

Sådana människor jag fått tala med idag gör mig mörkrädd för hur våra älskade barn, våra små minimänniskor kommer bli när de växer upp och har dessa( i mina ögon) häxor till förebilder.

ja jag är medveten om att det finns bra personal inom förskolan, jag har 3 fina vänner inom verksamheten som visat mig att det faktiskt finns både förskolelärare som vill och kan satsa på förskolan.

Nu skall jag väl sitta här hemma och invänta min lilla kölapp och se vart i staden vi kommer hamna. Min förskoleönskan förblir dock en önskan då det inte finns en enda privat förskola i hela staden som använder sig av den pedagogik jag önskar till mina barn.

5 kommentarer:

Emelie sa...

Vilken pedagogik är det du vill ha?

crazyjezzie sa...

Som vi tidigare diskuterat vore den perfekta skolan Vittra för våran familj. När detta avfärdades så tänkte vi genast Reggio Emilia men icke att det finns en renodlad förskola inom denna pedagogik heller. Nej det verkar bli kommunens ganska ostrukturerade alternativ

Emelie sa...

Fast vittra är egentligen ingen egen pedagogik utan en kompott av lite allt möjligt och främst Reggio Emilia. De flesta kommunala förskolor utgår från reggio Emilia eftersom läroplanen bygger på ett liknande tankesätt. Tidigare var jag extrem gällande vilken pedagogik sonens förskola skulle ha men har insett vad lite det egentligen betyder. Det är pedagogernas barnsyn som är det grundläggande i hela arbetet. Som klart kan påverkas av vilken pedagogik som finns men som är grunstommen i hur de väljer att tolka förskolans riktlinjer. Ge er ut och besök de olika förskolorna och lita på er magkänsla så kommer det säkert att bli bra. han kommer vara så pass "gammal" när han börjar vilket gör att han i grund och botten är en ganksa trygg individ.

crazyjezzie sa...

Nej Vittra är en blandning helt riktigt, men är ju just den blandningen jag vill ha! en pedagogik med grundstommen i Reggio Emilia men med inslag av tex montessoris upplägg gällande barnens egna lärotakt.

vi har nu kollat på de förskolor vi sökt till hösten och där får man gräva djuupt för att hitta en tendens av Reggio Emilia utan där var mer lek och ha kul. Vi anser dock att de 15 timmar per vecka vi kommer ha våra barn i förskola så kan vi acceptera "leka och ha kul" träning inför skolan hinner de få på de timmarna och tryggheten och lugnet hinner vi ge hemma

Emelie sa...

fast även om ni upplever att det bara är "lek och kul" så måste alla efterfölja läroplanen. Den gäller för alla oavsett vilken förskola det är. Sen det som kan uppfattas som "lek och kul" kan ibland vara en väldigt genomtänkt pedagogisk verksamhet men som är svår att se för en utomstående ;-) det handlar ju trots allt om ett lustfyllt lärande som oftast utgår från leken.