fredag 29 april 2011

tröttsamt med "duktiga föräldrar"

satt på lekplatsen idag och plockade fram kex till mina barn innehållande en ytterst liten mängd fruktos. Min son sprang fram till en bekant pojke och ville erbjuda honom ett kex när fadern får ett utbrott och säger att sonen inte skall äta söta saker.Jag förklarade innehållet men fadern envisades med att sonen skulle äta frukt istället.

fadern plockar sedan fram en stor hög med vindruvor,banan och päron som han börjar mata i sonen. Då kände jag hur jag började koka men försökte på ett vänligt sätta förklara näringsläran om fruktos,glukos och denna  havrekaka vs frukten. Det fadern gjorde var ju att helt enkelt sockerkicka sin son. Han sa att kakor ger fetma etc etc,jo men läs innehållsförteckningen innan du går ut i strid! jag förklarade hur hans lilla fruktsockerkick på sonen gett sonen  ett långsamt blodsocker men samtidigt har han bidragit till att detta socker han tryckt i sonen likväl kommer hjälpa till att omvandla fett i kroppen som den stackars kaka min son försökte erbjuda honom,min kaka skulle inte ens bidraga med 25% av detta fettbildande.

Denna hysteri att barn inte får äta sött längre börjar gå till överdrift. För att ge exempel från när vi var små så åt mina vänner massor av sötsaker och ren smör och grädde och är idag smala som pinnar.
Denna hysteri med light och frukt istället har verkligen skenat iväg och jag tror detta bara kommer bidraga till en fortsatt fetmaepedemi i vårt land.

Att förbjuda ett barn någon form av mat är ingen lösning, jag tror däremot lösningen till det är att hitta ett sunt alternativ.Så fort man ger sitt barn friare tyglar vilket kommer inträffa oavsett du vill eller inte så kommer barnet istället få en osund inställning till osund mat som helt plötsligt smakar fantastiskt gott och har öppnat en ny värld.

och nej en massa frukt och sockerfri glass tillhör inte den sunda kategorin.jag önskar föräldrar kunde bli mer upplysta om hur olika födoämnen verkar i kroppen så kan vi äntligen kunde ta död på myten "sockerchock" och "frukt skall ätas ohämmat"


bild lånad av lillefogel







KAKOR OCH CHIPS KAN VARA NYTTIGT!!
.

3 kommentarer:

LillaMinne sa...

jag är helt övertygad om att socker inte skadar barn så länge man inte gör till vana att byta hela måltider mot sockerstinna saker.

Lillskruttan har ännu inte fått speciellt mycket sockerprodukter, men hon får yoghurt varje dag och då sötad barnyoghurt. Jag tycker det är ok. Och glass hos farmor, helt ok. Hon gillar yoghurt och det är både kalcium och protein i, och socker då ;-)

men jag måste säga att jag faktiskt också är fruktoman-mamma. frukt må innehålla fruktsocker, men det innehåller även vitaminer och kolhydrater och det är väldigt bra för små och stora krabater. Tror jag kommer bli en frukttjatande morsa... men jag kommer inte få hybris om lillskruttan får en kaka att gnaga på.

kram på er!

crazyjezzie sa...

det låter som du har en sund inställning till det hela tycker jag. frukt skall man äta mycket av men det jag försökte poängtera igår för barnets far var att frukt är ingen ersättning för som i detta fall en fullkornskaka med dinkel och sötad minimalt med fruktos. Folk tänker ofta inte på sockerhalten i frukt utan ser det som ett supernyttigt alternativ helt utan innehåll. man skall helt klart ge sina barn frukt men i lagom dos och i kombination med varierad kost.
Jag tror precis som du Lilla Minne att barn skall få i sig socker men att man introducerar det i barnets liv på det naturliga sättet och inte med det tillsatta sockret. Nästan allting innehåller socker idag och jag förespråkar ju att barn skal äta allting, dock kan man ju hoppa över det synliga sockret i riktigt söta kakor och glass förrutom när det är speciella tillfällen. Därför kör vi lördagsgodis här hemma, just för att barnen skall kunna skilja på vardag och en extra mysig helg och på vardagarana blir det kakor i form av mycket dinkel,havre och så osötat som det går. Felet som begicks tycker jag dock var att man nekar barn alla sorters kakor utan att ha minsta koll på innehållet. Jag tycker det är jättesunt att visa barnet att det faktiskt finns kakor som kan vara nyttiga också

LillaMinne sa...

hej, en nyfiken fråga... absolut ingen kritik utan bara för att jag är nyfiken. Är det så att du får någon ersättning från leverantörerna när du har med bilder på deras produkter?

Jag kände inte riktigt igen din vanliga bloggstil från innan, då hade du aldrig med produktnamn eller bilder.

kram på er i solskenet, hoppas ni hinner njuta lite av solen trots städröj på vinden.